(Du er nå inne på www.miniz-stuff.com sin:  Konkurrere side.)

Alle liker vel å konkurrere litt.  Her er noen råd og tips.

Generelt sett vil jeg anbefale deg å delta i så mange konkurranser du kan, eller har råd til.
Det er kjempefin trening, du får målt deg litt mot deg selv, og mot andre, og du finner også ut hva bilen din er god for.

(Mine gjeveste premier fra 2003.)

Jeg kan selvfølgelig ikke skrive om alt, men gi noen råd kan jeg gi.

 

Bilen
Først bør du sørge for å få en bil som fungerer.  Ta gjerne en titt på sidene om Setup av bil.
Det er kjedelig å måtte bryte dersom bilen går i stykker fordi du ikke har byttet H-plate, lagere eller muttere.

Du finner enkle "startpakker" på www.mr02.com (se nederst på menyen på venstre side, og velg startpakker.)

 

Dekkene

Når bilen holder, er det om å gjøre å finne godt feste, dvs. gode dekk.

Gode dekk er bedre enn en kraftig motor.  Det hjelper ikke mye om bilen går fort, dersom du ikke klarer svingene.
Se nederst på Setup av bil siden, for å finne dekk til banen du skal kjøre på.
Eller spør noen andre som kjører på banen, hvilke dekk de bruker.  Da har du et utgangspunkt, selv om du kanskje må hardere eller mykere dekk.

 

Motor

Har du bil som holder, og godt feste, kan du begynne å sette i kraftigere motor.  (Men ikke for kraftig, slik at du brenner FET'ene.)

 

Støtdemping

Det kan da hende at du bør ha enda bedre dekk, eller en eller annen form for støtdemping hvis du setter i kraftigere motor.
Rister bilen foran eller bak, går dette ut over grepet, og bilen blir vanskeligere å styre, samtidig som du kanskje ikke får kraftoverføring til banen.
Hvilken type demping du bør ha, avhenger av bilen, men generelt gir alle dempere med fett eller olje en ganske brukbar demping.

 

Styringen

Så er det til å finstille på styring, og styreegenskapene.  (Overstyrer bilen din, vil det si at den svinger for mye.  Understyrer den, svinger den for lite.)
Ta gjerne en titt på siden:  Feilsøking for  finne råd og tips.

En kuledifferensial, (og det er bare Kyosho sin som er skikkelig brukbar) kan fjerne både risting og over- eller understyring.
Alternativene blir ellers toe-in styrestag eller styrespindler med 1 - 2 grader camber, eller rett og slett en annen H-plate.

 

Batteriene

Vil jeg egentlig ikke si så mye om her.  Ta heller en titt på siden om batterier.

 

Sjåføren


Ja det er deg det!  Og du må være i form også.  Eller i hvertfall ha en innstilling til at du skal kjøre løp.
Det hjelper å være uthvilt, ikke i bakrus, ikke overmett, og ikke stresset.
Selv om du ikke tror dette gjelder deg, bør du lese alt.  Og dette er det faktisk ikke så mange som tenker på.
Og jeg tror jeg har gjort det bra i noen løp fordi jeg har hatt rette innstillingen.

 

Før løp, pleier jeg alltid å se over bilen og batteriene. (Kvelden før løpet.) Og jeg pakker ferdig alt jeg skal ha med meg.
Jeg liker å lade batteriene ferdig kvelden før, eller i løpet av natten. Slik at disse er det eneste jeg må huske på å ta med.

Løpsdagen sørger jeg alltid for å få en god solid frokost, og gjerne en dusj.
Jeg er alltid alt for tidlig på banen, men dette hjelper til å stresse ned.  Jeg har god tid til å finne riktige dekk, og motor.

Når bilen fungerer som den skal, kjører jeg alltid noen runder, og så tar jeg en hvil.  Ikke se på andre kjøre, ikke skru eller fiks på noe, men ta rett og slett en hvilepause.  5 - 10 minutter kan være nok, men koble helt ut bil/kjøring.  Husk også på å drikke mye.  Ikke la hjernen tørke inn.

Hva du så gjør frem til kvalifiseringen begynner, er opp til deg.  Selv liker jeg å se litt på at andre prøver bilene sine, eller prøver å tenke meg hvilke sporvalg jeg burde bruke, innersving her og yttersving der osv.  Samtidig prøver jeg å unngå å tenke om han eller han er raskere eller bedre enn meg eller ikke.

Når kvalifiseringen begynner, forsøker jeg å konsentrere meg om meg selv.  Hvor fort eller sakte jeg har kjørt i forhold til andre, er egentlig uviktig.
Om jeg har startspor 1 eller 6 spiller liten rolle.  Det skjer så fort uhell i mini-z konkurranser alikevel.  I steden bruker jeg kvalifiseringen til å se om det er noe jeg bør finjustere på bilen.  Det eneste som er viktig, er å komme til finalen, og dit kommer jeg lettest ved å konsentrere meg om egen kjøring, og ikke gjøre feil.

Å gjøre feil, er egentlig nøkkelordene i mini-z konkurranser.  Hver eneste feil du gjør, koster deg 2 - 10 sekunder. Så selv om noen andre kanskje kjører 1 - 2 sekunder raskere enn deg pr. runde, taper de fort det de har tjent inn på 3 runder, dersom de gjør en feil, og du ikke gjør feil.  Så selv om du ikke har den raskeste bilen, kan du fint vinne, dersom du gjør færrest feil, og krasjer minst.

Det er også viktig å bevare roen mens du konkurrerer.  Stresser du og skjelver, eller er sliten, trøtt eller ukonsentrert, gjør du fort feil.  Og da tar det litt tid å komme inn i rytmen igjen.  Finn "flyten" og blås i om du får 1. eller 10. plass.  Det viktigste er ikke å vinne, men å ha det moro.  Og klarer du å ha det moro, er det mye større sjanse for at du faktisk vinner.

Lykke til!